Allergia
A mai rohanó világban egyre jobban elterjedtek a kölönböző ételallergiák. A vendéglátó egységek is egyre fokozottabb figyelmet szentelnek a különböző étel- intoleranici iránt. Mi is szem előtt tartva ezt készítjűk hidegtálainkat, hogy ne kelljen lemondaniuk ezen szolgáltatás előnyeiről.
Napjainkbansokkal egyszerűbb az étel-érzékenységet megállapítani, mint néhány évvel ezelőtt, Ezzel párhuzamosan az élelmiszeripar is változott, követi a tendenciákat. Mi is igazodunk ehhez így el tudjuk készíteni hidegtálainkat laktóz és glutén mentesen is annak érdekében, hogy mindenki biztonsággal válasszon bennünket.
Laktózérzékenység
A laktózérzékenység az emberiség 75 %-át érinti, ezért fontos, hogy pontosan tudjuk mi ez a rendellenesség és hogyan lehet a következményeinek elejét venni.
A laktóz a tejben és tejterékek többségében megtalálható tejcukor. A laktózérzékenység egy olyan emésztőrendszei probléma, mely meggátolja a tejcukor lebontását és felszívódását. Mindez abból az alapvető problémából indul ki ,hogy a laktóz lebontásához szükséges enzim - laktáz- részlegesen v teljesen hiányzik az ember szervezetéből.
Ha intolerancia áll fennt és tejtermék kerül az emésztőrendszerbe, akkor a tejcukor lebontás nélkül kerüla bélcsatornába. A tejcukor igy óriási károkat okoz, többek között módosítja a bélflóra funkcióját.
Tünetei: puffadás, hasmenés, hasfájás, valamint fokozatos kiszáradás.
Fajtái: elsődleges, másoglagos
Az elsődleges laktózérzékenység tünetei általában felnőttkorban jelentkeznek.
A másodlagos valamilyen egyéb betegség társbetegségeként alakul ki a laktóz lebontásának képtelensége.
Kezelése:
A tejcukrot tartalmazó készítmények kerülése. A tejtermékek teljes elhagyása , illetve a laktózmentes készítmények fogyasztása.
Érdemes odafigyelni , hogy nem kizárólag a tejtermék tartalmazhat tejcukrot hanem külünböző élelmiszeripari adalékanyagok is. Emiatt az élelmiszerek csomagolásán fokozott figyelemmel kell elolvasni az összetevőket.
Gluténérzékenység
Ebben a témában könnyebben tudok tanácsokat adni mert ez személyesen is érinti a családomat. A laktózérzékenység mellett ez a másik népbetegség ami csak úgy kialakul és nagy kellemetlenséget okoz az embernek.
A glutén a búza, az árpa és a rozs magjában található agresszív fehétje, ami nagyon sok embernél autoimmun reakciókat vált ki. Sajnos azok sincsenek biztonságban akik egyenlőre tünetmentesek, mert olykor csak évek multán fedezhető fel a baj, és sok esetben a glutént jelölik meg elsődleges kiváltó okként.
A gabonákban lévő agresszív fehérje, illetve annak gliadin része váltja ki a szervezet immunológiai reakcióját.
Tünetei: puffadás, hasmenés, rendszeres hasfájás, indokolatlan fogyás, ekcémás bőrviszketés, sápadtság, krónikus fáradság.
kezelése: jelenleg az egyetlen ismert és bevállt mógszer gluténérzékenység ellen az elkerülés, tehát gluténmentes táplálkozás.
A gluténmentes diéta előnye, hogy a kialakult társbetegségek visszahúzodhatnak, a szervezet fizikai állapota javulhat.
A " Sissy Higegtálak" konyhájából rendelhetők gluténmentes hidegtálak, így a hidegtál előnyeiről önnek és vendégeinek sem kell lemondania.